WELKE SCHAATSEN HEB JE NODIG

Schaatsen zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten te krijgen. Over de maat kunt u zich het best laten adviseren in de winkel waarin u de schaatsen koopt. Over het type schaats hebben we wel wat tips:

- Voor beginnende schaatsers is een onderbinder van het type Easy Glider erg handig: je kunt hier goed op leren schaatsen (velen hebben dat gedaan!), ze kunnen een paar maten mee en zijn relatief goedkoop. Een stevige, halfhoge schoen met een niet te brede en grove zool (type bergschoen) zit het best. Dit soort schoenen is ook ideaal om in de winter op te lopen!


- Op zich kan een schaats met een vaste, stevige en hoge schoen (Combi Noor) ook. Die zijn echter wel een stuk duurder maar ze schaatsen voor de meeste kinderen aanvankelijk makkelijker.


- Noren met een zachte, lage schoen zijn aan de orde als het kind goed recht op de schaatsen kan staan. Op deze Noren schaatsen is moeilijker dan op andere schaatsen en scheve enkels is funest voor het kind. Vaak zijn kinderen heel trots als ze de stap van Easy Gliders naar Noren maken. In principe kan de trainer het best bepalen of uw kind aan Noren toe is. Daarbij is ons aanvullende advies om met lage Noren te beginnen zoals bijvoorbeeld de Viking Junior.

- Klapschaatsen zijn eigenlijk voor diegenen die hebben ervaren dat ze daar beter op kunnen rijden en hun toptijden kunnen verbeteren. We verbieden ze niet maar raden ze wel af voor de jeugd. Ze zijn duurder en de kinderen halen er op die leeftijd de voordelen nog niet uit.


De meningen over schaatssoorten en geschikte overstapmomenten lopen nogal uiteen. Er is waarschijnlijk geen sport te verzinnen met zoveel verschillende meningen hierover. Wij zijn ervan overtuigd dat de (vaste) trainer van een jeugdlid het best onderbouwde advies kan geven !

Voor het huren van schaatsen heeft schaatsspeciaalzaak Mijnten Schaats en Skeelersport in Hoevelaken een oplossing. Ook voor de aanschaf van schaatsen, kleding en voor het (rond) slijpen van de schaatsen verwijzen wij jullie graag naar deze gespecialiseerde winkel, tevens sponsor van onze vereniging. Vol overtuiging kunnen we jullie melden dat materialen, slijpbeurten en adviezen bij deze speciaalzaak door echte kenners worden geleverd. Bij bijvoorbeeld ijzerwinkels of schoenenzaken is die knowhow veel minder gegarandeerd.

   Schaats en Skeelersport Mijnten
   Oosterdorpstraat 137 Hoevelaken
   Telefoon: 033-2580488
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   www.mijnten.nl